Tiszabigyón a nap a tegnappal kezdődik, amikor érkezésemet ez a vadrózsacsokor köszöntötte a teraszon. Felemeltem, hogy megcsodáljam, és az élénk piros virágoknak a fényes kék ég, a habos jóidő felhők adjanak hátteret.

Fénykép0777.jpg
Két hete nem jártam itt, a reggeli ébredés felfokozott öröm, amikor az ablakon át táncot jár a napsugár a tetőtéri szobában. Ahogy Boris Vian írja a Tajtékos napokban, "a naplabdák, a földön szétporladó sugarak úgy gurultak szét, mint sárga higanygolyók." Kikukucskálok az ablakon nagyot nyújtózkodva, Medárd napján napsütésben fürdik a tanya, várja a karám a lovakat, a kaszálás a Kedvesemet, a veteményeskert pedig engem. Munkára fel, vagyis le!

Collage.jpg
Reggeli után a traktor elpöfög, és egyedül maradok a gondolataimmal, a kerttel és lakóival. A foghíjasan kikelt krumplik már szépen bokrosodnak, a hagymák közül a fokhagyma nőtt eddig a legnagyobbra, A kiültetés utáni hideg, esős időt megszenvedő paradicsomok, örök túlélőként virágzásnak indultak, és virulnak a paprikák is.
A sárga és fehér virágocskák most nagyobb örömet okoznak, mint Keukenhof tulipán és nárciszmezői, mert ezt az örömet a büszkeség táplálja. A palántáinkat pedig a gondoskodás, a féltés és a szeretet.

Fénykép0776.jpg
Fénykép0773.jpg

Bizony, a séta a kertben is a gondozáshoz tartozik, hiszen közben tudjuk igazán megfigyelni a növényeket. Melyik fejlődik szépen? Melyik kíván vizet? Melyiket támadta meg valami kártevő? Hogy válnak be a társítások a mi kiskertünkben? Mikor szüretelhetünk? És még számos kérdésre választ kaphatunk sétáink során. Növényeink pedig meghálálják, ha figyelünk rájuk. Lépkedek egyik sorról a másikra, lehajlok, hogy közelebbről láthassam a kis céklákat, ahogy lila szárukkal szépen sorakoznak. És le sem kell hajolnom, hogy megcsodáljam kertünk cukkini-királynőjét, ami egy szem tökmagból harsogó zöld levelű óriás lett!

Fénykép0788.jpg
Kedvesem időnként feltűnik a színen, mert a kaszagép eltörött, pár óra kerékpárverseny-néző pihenés után meg kell javítani, és befejezni, amit elkezdett. A kertben rend van a kapálás után, amit cseppet sem érzek fárasztónak. Energiák hullámzanak körülöttem, energiát adok és kapok, ahogy művelem a kertet, kiszabadítom a támadó gaztól a kultúrnövényeket. Művelődés és kultúra, soha rosszabbat egy szép nyári szombaton!
Közben a konyhában is szorgoskodok, és mire este 7-re megérkezik Kedvesem is, terített asztal, sajtos-tejfölös csirkemell, sült krumpli, bigyói bodzaszörp, lovak, kutyák, Miska macska és én várjuk a teraszon.

Fénykép0779.jpg
Collage2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bigyosagok.blog.hu/api/trackback/id/tr535352726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása