Zsazsa60 2013.08.30. 19:31

Nyáron nyaralunk!

Mert a nyár gyermekei vagyunk. És mennyi bigyósággal, élménnyel, emlékkel ajándékozott meg ez a nyár Bennünket! Mint egy kaleidoszkóp szivárványszínű darabkái, mindig új formában állnak össze nyári emlékeink mandalái, és rajzolnak csodálatos mintákat a szívünkben.
A Balaton Kékszalagja, amikor Boglárról Révfülöpre sétahajóztunk Európa legnevesebb tókerülő versenyének színes vitorlázatú mezőnye között, hogy a Balaton legjobb lángosát reggelizzük a révfülöpi kikötőben.
Zsazsa 080a.jpg

Zsazsa 086a.jpgAhonnan aztán páros kerékpáros túrára indulva áttekertünk a napsütötte Káli-medencén, ahol hullámzik a Pannon táj, és megpihentünk Köveskálon a Kővirág Étterem vendégszeretetében. Bizony felejthetetlen a habkönnyű túrógombóc házi tejföl ágyon cseppnyi üvegtálkában házi baracklekvárral, ami mintha egy egész barackfa ültetvény aromáját zárta volna magába. Nem való ide a sokszor emlegetett jelző - provance-i, vagy toszkán -, erre a helyre csakis önmaga meghatározása illik, káli-medencei!
Zsazsa 097.jpgÉs továbbindulva Szepezd felé a kerékpárosok örök igazságát is megtapasztaljuk: minden szívdobogtató, izzasztó emelkedő után eljön a lejtő ujjongó, száguldó, szélsüvítő jutalma!
Családi esték a szemesi kertben, jóízű beszélgetések és vacsorák, amikor a fogások között rendszeresen felbukkan a Tiszabigyón termett cukkini is. Rántva és tárcsán sütve, amiből Badacsonynak megfelelő halmokat lehet megenni, amíg körbe ülve a tűzrakó helyet, az izzó fa vörösen lüktető parázzsá válásának varázsát csodáljuk atavisztikus örömmel.
Zsazsa 111.jpg
Vagy megtöltve tonhalas-paradicsomos töltelékkel, parmezánnal megsütve és a kerti asztalnál borozgatás, vagy mentás limonádézgatás közben nemesíti az estét, a desszert pedig Papa szavalása a mécsesek fényében. Ez utóbbiak lángja mindig elhalványul családunk büszkesége, Papa fénysugara mellett.Zsazsa 131.jpg
Ima Szemeshez
  Te
  Szemes!
  Jó szeles
  túrák csendes
  révje. Fövenyes
  partodon szerelmes
  nyarak. Emlékezetes
  Vigadó-i bál. A jeges
  Balaton, ahogy a jégfal színes
  gyöngyként omlik át a gáton, félelmetes
  s gyönyörű! Séták Bagolyvár őszies
  plüss-szőnyeg avarján. A Fő út régies
  házsora, köztük az évszázadokkal zsindelyes
  ódon templom. A Hunyady kúria népies-
  barokk stílusa. S a múzeumok! Mind nevezetes:
  a Posta múltja, Reich világa, Latinovits fergeteges
  zsenije itt most már maradandón tárul fel, Balatonszemes.
  S a környék! A Bagódomb-i szőlők, a Rádpuszta-i táj veretes
  keretbe foglalnak, kedvenc kikötőm. Hozzám a sors végre kegyes
  vala, hogy átkelve nehéz vizeken, Nálad révbe érve, telepes
  lehettem Tenálad. Kérlek, hogy ha testem hamu lesz, földedbe
  Te
temess.

Zsazsa 174.jpg

Naplementék végtelen sora a Balaton partján, amikor a természet hatalmas színpada kápráztat el, naponta és percenként változó, lélegzetelállító szépségével.
Zsazsa 203.jpgSzélcsendben, amikor a víz sűrű és lágy, mint a folyékony ólom, és a lebukó nap vörösen olvadt aranyhidat fest rá, és viharban, amikor a tajtékok átbuknak a hullámokon, és a megvadult szél a nádast kuszálja a parti kövek mellett.Zsazsa 225.jpgGrandiózus naplementékben gyönyörködünk, és amikor a Nap lebukik a Révfülöp mögötti hegyeknél, elköszönve tőle hazasétálunk a kis házhoz, Kiscsaládunk fészkéhez.
Zsazsa 226.jpgSzületésnap és névnap vidám családi körben ünnepelve július végén, a hagyományos és minden évben más finomságokkal készülő kerti partival. Idén a mézes-chilis csirkeszárny, faszénen grillezett zöldségekkel és tortillával került sorra, és a zöldségek között természetesen felbukkant a bigyói cukkini is. Igen, éppen egy hónapja volt, és micsoda csoda hónap volt ez!
Zsazsa 259.jpgMert ezután hazaindultunk, hogy a leendő ifjú párt fogadjuk, és az augusztus örökké emlékezetes élménnyel gazdagítson mindannyiunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://bigyosagok.blog.hu/api/trackback/id/tr465442938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása