Nyáridőben egy bálákkal felbukkanó mező mellett autózva, mindig csodáltam a látványt. Mintha megalitikus menhireket szórt volna szét egy ismeretlen kultúra, máig megfejthetetlen céllal, mintha hirtelen Bretagne-ba csöppentem volna, ahova mindenképpen szeretnék eljutni, hogy Carnac ősi kövei között sétáljak.
Tiszabigyóval kapcsolatos életem, azt a hihetetlen lehetőséget is megadta, hogy én lehetek most, aki bála-menhirekkel tarkítja a mező sztrádáit. A lekaszált és rendekbe sodort réti széna útjai 360 méteres párhuzamosokat rajzolnak, amikor kiérünk a traktorral a földre.

Fénykép0806a.jpg
Az idei tavasz és nyárelő dús termést adott, látszik ez már akkor, amikor a legszélső sorhoz érünk, és a bálázó nekilát, hogy felfésűlje a szőke, illatos szénát, összevágja, tömörítse és bálamadzaggal átkötve egyenletes távolságba kidobja magából a 20 - 30 kg-os bálatéglákat. Élvezetes munka ez! A traktor komótosan halad, hogy időt engedjen a gépnek, Kedvesem körülöttünk sétál egy vasvillával, néha előttünk igazít a renden, máskor állít a bálázón egy kicsit, a kanyaroknál integetve irányít, hogy ne maradjon ki egy értékes szál sem. Mindeközben pedig varázslatosan szikrázik az ég felettünk, a felhők alakjaival fantáziánk játszik, és a szívünk szabadon szárnyal.

Fénykép0810a.jpg
A munka java azonban csak most következik. Egy három fős csapattal és a traktorra átszerelt csámesszel, azaz vontatószekérrel vissza kell térni, két fordulóval beszállítani a tanyára, és a szérűbe gondosan felépítve el kell tárolni a több mint 300 bálát. Ez már férfimunka a javából, de az elégedett örömben közösen osztozunk, amikor a lovak megkapják az idei első frissen bálázott takarmányt, és fel sem emelve a fejüket ropogtatják jóízűen. A mai gasztronómiai csúcsfogás a család patásait illeti, Rebecca, Tündér, Luca és Unicum a legfinomabb abrakot kapják vacsorára - zamatos réti szénát Tiszabigyóról.

Fénykép0817a.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://bigyosagok.blog.hu/api/trackback/id/tr515364059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása