Kertünk termései beértek!
Meglett a gyümölcse, jelen esetben a zöldsége a tavaszi izgalomnak, amikor új veteményest ültettünk, a nyár eleji kapálásoknak, mulcsozásnak, amit az eseménydús nyarunk miatt elhanyagoltunk. Ősszel pedig eljött a betakarítás ideje, amikor elindulhat a kreativitás a konyhában is. Mi készüljön értékes, saját magunk által termelt terméseinkből? Tegnap aztán vacsorára csak pár fűszer és némi főzési érzék hozzáadásával fejedelmi ételekké nemesedtek zöldségeink.

Csodás céklakrém leves

A cékla karrierje az utóbbi években indult útjának, hogy kilépjen egyszerű savanyúságként ismert szerepköréből, és fantasztikus átalakulással váljon előkelő levessé.
Nem először főzöm meg ezt a receptet, mégis valódi ősbemutató volt este, mert ezeket a céklákat én ültettem el a kertünkbe, ott voltunk a fejlődésüknél.

Cékla a kertben.jpg
Tudjuk, lassan keltek életre, hogy aztán frissen zöldülő leveleik alatt kereken sorakozzanak a kertünkben. Mindent tudunk róluk, azt is, hogy valóban organikusak, biomagból, természetesen termettek. Boldogan veszem hát a kezembe őket, hogy krémlevest főzzek belőlük.

Cékla nyersen.jpg
Hozzávalók
4 db kerek cékla
2 liter húsleves alapléből, vagy húsleveskockából
2 dl főzőtejszín
balzsamecet
nádcukor
frissen őrölt színes bors
frissen reszelt szerecsendió
csíkokra vágott bacon

Céklakrémleves.jpg
A megtisztított és kockákra vágott céklát épp csak annyi húslevessel tesszük fel főzni, amennyi egy ujjnyira ellepi. Fedő alatt puhára főzzük a céklát, kés hegyével ellenőrizzük, hogy megfőtt-e. A cékla rostos, hosszabb ideig tart, amíg megpuhul. Amikor kész, botmixerrel pürésítjük, tejszínnel lágyítjuk, és felengedjük még annyi húslevessel, hogy krémleves sűrűséget kapjunk. Most jöhet a főzés sava-borsa, a fűszerezés! Balzsamecettel, frissen reszelt színes borssal, szerecsendióval és ízlés szerint nádcukorral egyensúlyozzuk ki az ízeket.
Betétként kisütött baconcsíkokat szórunk a levestálba, és tejszínnell díszítjük a csodás színű és különlegesen finom céklakrém levest.
Kedvesem, a kerttulajdonos kétszer is kért belőle!

A bejegyzés trackback címe:

https://bigyosagok.blog.hu/api/trackback/id/tr965566603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása