Zsazsa60 2013.06.29. 20:13

Cukkinire hangolva

Ez a hétvégénk a cukkini jegyében telt. Tudtam ezt már akkor, amikor pénteken megérkezve, éppen csak lepakolva, Kedvesem a kertünkhöz vezetett. Egy valóságos cukkini ültetvény fogadott, és ha nem én magam ültettem volna el a magokat, el sem hiszem, hogy micsoda harsogó, viruló csodák lettek a kis tökmagokból! Erős indákon óriás levelek között virágzott valamennyi tő, és a szénával gondosan betakart földön meseszép cukkinik feküdtek.

Fénykép0849.jpg

Szombat reggel a napunk a szürettel kezdődik, és a tálca hamar megtelik az idei kert első termésével. Boldogan és büszkén mosolyogunk vissza a saját földünkön termett, egészséges, feszülő héjú, valóban bio zöldségekre.

Fénykép0829.jpg
Csupa-csupa cukkini menü
Sült cukkinivrág
Életemben soha nem ettem még cukkinivirágot, nem is kérdés tehát, hogy az előétel mozzarellával töltött, palacsintatésztába forgatott, sült sárga álom lesz! A Napsütötte Toszkána nyári receptjei között azt olvasom, ha jól sikerül, mennyei! Ha rosszul, akkor nagyon rossz. A titok az olajban rejlik, aminek nagyon forrónak kell lennie a sütéskor, éppen csak ne füstöljön. Picit is hervadt virágokkal próbálkozni sem érdemes.

Fénykép0840.jpg

A mi virágainkat ebben a percben szedtem le, ennél frissebb semmi sem lehet, az olaj forró, a végeredmény pedig? Tökéletes csemege! A bunda ropogósan borul a leheletkönnyű szirmokra, melyek bölcsőjében ott olvadozik a mozzarella.

Fénykép0842.jpg
Töltött cukkini rántott cukkinikarikákkal
A termést érdemes zsengén leszedni, akkor amikor 20 centi hosszú és 5 centi vastag, mert ilyenkor még egyenletes belül, még magja sincs. A tök nagyságúra hízottakat meghámozva karikákra vágom, kikanyarítom a szeletekből a magos belső részt, besózom, és Kedvesem bepanírozza őket - micsoda párost alkotunk!, A zsenge társaikat csíkosra hámozom, 5 centis darabokra vágom, kikanalazom a belsejüket, hogy legyen helye a tölteléknek:
Töltelék
Újhagyma apróra vágva
Főtt tarja kockázva
Reszelt trappista sajt
Apróra vágott petrezselyem
A hagymát és a tarját megdinszteljük, összekeverjük a reszelt sajttal és a petrezselyemmel. Pár lépés csak a terasztól a veteményes, ahol ott sorjáznak a bio-petrezselymek, és micsoda illatuk van, ahogy felaprítom!

Fénykép0843.jpg

Fénykép0844.jpg
A tölteléket az olívaolajjal kikent rozsdamentes tepsibe rakott cukkinihasábokba töltjük, mindegyik tetejére reszelt sajtot púpozunk, és aranyosra sütjük őket. Közben a köretnek előlépett rántott karikák is kisülnek, és az alkony emlékezetes, cukkinire hangolt kulináris élvezetbe fordul Tiszabigyón!

Fénykép0845.jpg
Fénykép0847.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://bigyosagok.blog.hu/api/trackback/id/tr85384956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2013.07.01. 15:43:24

A cukkíni virághoz palacsinta massza helyett javaslom a pastellát - kvázi tempura -, ha Róma-fan vagy, gondolom ismered Lénárd A római konyha c. remekét is, abban szerepel.

Zsazsa60 · http://bigyosagok.blog.hu/ 2013.07.01. 15:54:20

@nagypapi: Köszönöm, köszönjük!
A becses mű cseppet sem mellékesen, Tandori Dezső és Ágnes fordításában olvasható itt:
mek.oszk.hu/02700/02763/html/
Érdemes!
süti beállítások módosítása