Zsazsa60 2013.05.14. 13:39

Kertelő-művelő

Az idei tavasz új kertet is varázsol Bigyóra. Tavaly feltörtük az erre szánt részt az istálló mellett, télen az istállótrágya látta el a földet tápanyaggal, idén pedig a szomszéd rotálta fel. Az 50 m2-es kertrész most készen várja, hogy veteményeskertté nemesedhessen.
Április 27-én, az enyhe és felhős - ültetésre legalkalmasabb - időben elültetjük a magokat és a palántákat a földbe, ami az utóbbi évtizedekben biztosan nem volt megművelve. Gondosan, mértani pontossággal mérjük ki a sortávolságokat az egykori Lehel téri piac vasszerkezetéből származó rudakkal, a közöttük kifeszített bálamadzag lesz a sorvezető. Mosolygok, mert ilyen az, amikor egy lakatosmester Ménesgazda készíti elő a terepet.
A tahitótfalui kedvenc gazdaboltomban megvásárolt biomagok, vetőkrumplik, dughagymák, és a közelben lakó baráttól kapott palánták már izgatottan sorakoznak a kert mellett, hogy az ágyásokba, vagy barázdákba kerülhessenek, és fejlődésnek indulhassanak., Szorgalmasan dolgozunk egész nap, és az eredmény igazán tetszetős!

veteményes2.jpg

Mi került idén a kertünkbe?
Négy sor kifliburgonya tárkonnyal, egy-egy sor makói vöröshagyma, lilahagyma és fokhagyma. Tizenöt paradicsom és tíz paprika palánta, a sorok előtt és mögött jellegzetes illatával a biokerteket óvó büdöske. Két sor biocékla négy tő zellerrel, mellette négy sor biocukkini, a veteményest pedig egy sor biopetrezselyem szegélyezi. Az ültetést alapos esőztető locsolás követi, hogy mélyen átnedvesítse a talajt, felpuhítsa a földet, könnyebb legyen kikelni a magoknak.
A délutáni kávét újszülött veteményesünk mellett isszuk, és a jól végzett munka elégedettségével szemléljük a rendezett ültetvényt, ami alig kisebb, mint a budapesti lakásom. Egymást átölelve sétálunk vissza a házhoz, büszkék vagyunk, mert ma jót műveltünk, teremtettünk valamit, ami eddig nem létezett. Kertművelők lettünk!

Veteményes.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://bigyosagok.blog.hu/api/trackback/id/tr835299658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása